Brf Cronhawens hantering av sopor


Vi har källsortering i våra soprum.
Ta möjligheten att göra en insats för miljön och föreningen! På detta sätt kan vi även hålla nere kostnaden för sophantering.


Storleken på behållarna och tömningsfrekvensen är dimensionerad efter antal boende och genomsnittlig sopproduktion vilket innebär att alstrar du onormalt mycket sopor t.ex vid ut/inflyttning eller ombyggnad eller efter storköp typ ”IKEA-förpackningar” skall DU själv ordna så att dessa sopor kommer till återvinningsstationen.

OBS! Sophämtarna vägrar att tömma behållarna om de ser att det är felsorterat. Det tillhör inte fastighetsskötarens arbetsuppgifter att ordna upp efter felkastare! M a o det åligger var och en att soporna hamnar i rätt behållare.

OBS!  INGET FÅR STÄLLAS PÅ GOLVEN I SOPRUMMEN!


Vi har följande sopsortering/behållare i våra soprum:
 

Brännbara sopor
 • Ex: Blöjor, dammsugarpåsar, plastpåsar, diskborstar, kattsand

Komposterbara sopor

 • Ex: Matrester, skal och rester av frukt och grönt, kaffesump, kaffefilter, te, tepåsar, bröd, snacks och godis. Här kan du även lägga mindre mängder hushållspapper. (Papperspåsar för matavfallet finns i soprummen!)
Tidningar
 • Ex: Dagstidningar, reklam, broschyrer, skrivpapper, tfnkatalog
Papperförpackningar
 • Ex: Förpackningar efter mjölkprodukter, juicer, vinkartong (ej vinbehållaren), omslagspapper. (Alla förpackningar skall sköljas ur för att undvika lukt samt vikas ihop till minimal volym!!)

Plastförpackningar (Mjuk- och hårdplast)

 • Ex: Ketchupflaskor, chipspåse, yoghurtburk, pet-flaskor

Metallförpackningar

 • Ex: Konservburkar (ursköljda), metallock, kapsyler, alu-folie,

Glödlampor / lysrör

 

Ofärgat glas

 • Ex: OBS! Ej dricksglas

Färgat glas

Deponi

 • Ex: Keramik, porslin, spegelglas, driksglas

Torrbatterier

Anm.: Mer information finns ovanför resp. sopkärl.

Sopor som vi ej tar emot 
Vi har ingen möjlighet att, i våra soprum, ta emot alla typer av sopor som uppkommer i ett hushåll. Antingen kan det vara för stort eller otympligt eller också tar vi inte emot en viss typ av sopor. Nedanstående, förtecknade sopor, får var och en ombesörja/ köra till återvinningsstationen.

 • Grovsopor
Som grovsopor räknas allt avfall som uppkommer i hushållet och som inte hanteras i den vanliga   sophämtningen. Exempel på grovsopor är möbler, mattor, leksaker, kastruller, stekpannor, verktyg utan sladd, julgranar.mm.
 • Elsopor

Till elsopor räknas t ex kylskåp och frysar, tvättmaskiner, torktumlare, TV- och radioapparater,         datorer, annan hemelektronik, produkter med inbyggda batterier

 • Miljöfarligt avfall

Miljöfarligt avfall är t.ex. färg, oljor, lim, lösningsmedel, lack, kemikalier, läkemedel. OBS! Överblivna läkemedel lämnar du till Apoteket.

Övrigt:
På kommunens hemsida finns en detaljerad sorteringsguide samt information vart och när man kan slänga de sopor som vi inte kan ta emot i våra soprum.
Klicka på adressen nedan!
karlskrona.se/Global/Karlskrona%20kommun/Dokument/Bostad%20och%20miljo/VARenhallning%20dokument/Renh%C3%A5llning/Sorteringsguide_knakommun45_ny2013-02-low.pdf

 

Om alla anstränger sig och hjälps åt kan föreningen uppnå en effektiv och klimatsmart källsortering!